2018. szeptember 18.

Mi is az az okos otthon? - 3. rész

Legutóbb majdnem minden hozzávalóval végeztünk, már csak a végrehajtó egységek, és a felhasználói felület maradt hátra, hogy megismerjük őket.


Végrehajtó egységek

A végrehajtó egységek - más néven aktorok - feladata rendszerünkben az, hogy a vezérlő központ utasításait végrehajtsák. Nagyon leegyszerűsítve az a dolguk, hogy meg is történjen, amit szeretnénk (pl. kapcsoljon fel a világítás). Ezek az aktorok a gyakorlatban korábban is léteztek, de a feladatukat a mi közreműködésünkkel tudták csak ellátni. Ilyen például a kapcsoló, a radiátor szelep, a fényerőszabályozó és még sorolhatnánk. Az okos otthonokban található aktorok annyiban különböznek korábbi hagyományos elődjeiktől, hogy a működtetésüket a vezérlő központ is el tudja végezni (pl. felkapcsolja a közlekedőben a lámpát), valamint információt tudnak adni a központnak bizonyos tulajdonságaikról (pl. a közlekedőben lévő lámpa fel van-e kapcsolva).

Néhány példa a végrehajtó egységekre:
  • Egyszerű kapcsoló - A központ utasítására fel illetve le tudja kapcsolni a rá csatlakoztatott eszközöket.
  • Fogyasztás mérő kapcsoló - Fel illetve le tudja kapcsolni a rá csatlakoztatott eszközöket, amelyek jellemzően 230V-al működnek és mérni tudja az eszközök által elfogyasztott elektromos energiát.
  • Fényerőszabályozó kapcsoló - Nem csak kapcsolni tudja a rá csatlakoztatott világítótesteket, de a fényerejét is tudja szabályozni (Megfelelő fényforrás használatával).
  • Redőny / kapu vezérlő - Végállásokkal rendelkező motorikusan működtetett eszközöket tud vezérelni. Pl. fel/le húzza a redőnyt, kinyitja/becsukja a kaput.
  • Radiátor szelep - A beállított hőmérsékletnek megfelelően nyitja/zárja a radiátor szelepét és állítja be enne megfelelően a szoba hőmérsékletét
  • RGBW vezérlő - RGBW LED szalagok színét és fényerejét képes szabályozni


gif
Kapcsolóból számos változat létezik, ne csak a hagyományos világítás kapcsoló jusson eszünkbe. Léteznek pl. olyan dugaljak (konnektorok), amelyek kapcsolhatók a vezérlő központ által, és ezekből is létezik olyan, amit a hagyományos módon a falra rögzítünk állandó helyre, hogy be tudjuk oda dugni az állólámpát, vagy a porszívót és léteznek hordozható változatok, amelyeket egy hagyományos dugaljba bedugva, már is felokosítottuk azt és amit így csatlakoztatunk hozzá, már tudjuk is vezérelni. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy nem kell előre kitalálnunk hova tesszük azt, fel tudjuk használni több helyen is, akár időszaktól függően is. A karácsonyi világítást például csak 1-2 hétig szeretnénk kapcsolgatni és az is valószínű, hogy mindig abból a konnektorból tudjuk működtetni, ami közelebb van a karácsonyfához. Nyáron a terasz hangulat világítását is működtethetjük, amit lehet, hogy egy másik dugaljból tudunk megtenni. Ilyen esetben a hordozható dugalj egy nagyon hasznos társunk tud lenni, mivel csak be kell dugni oda, ahova szeretnénk és beállítani a központunk felhasználói felületén, hogy éppen milyen feladatot szánunk neki.

Felhasználói felület

A felhasználói felület az, amivel az otthont használók kapcsolatot tartanak a rendszerrel. Ennek segítségével utasíthatják a központot egy-egy feladat ellátására, szerezhetnek tudomást a lakás egyes részeinek állapotáról (pl. nyitva van-e a garázskapu?). A felületet ma már a legkülönbözőbb eszközök segítségével lehet elérni, kezdve a már megszokott számítógéptől a mobiltelefonokon és tableteken át egészen az okos órákig, akár az Interneten keresztül távolról is.

Ahány okos otthon rendszer, annyi felhasználói felület létezik. Abban azonban megegyeznek, hogy mindegyik célja az, hogy az otthon lakói a lehető legegyszerűbben tudják kezelni rendszerüket. Ennek köszönhetően viszonylag kevés szöveges információt tartalmaznak, ezek helyett mindenki által, nyelvtől függetlenül érthető szimbólumokat, ikonokat használ a szemléltetésre. Jellemzően otthonunk felépítését láthatjuk viszont a nekünk szánt felületen, meg fogjuk benne találni a helyiségeinket, szobáinkat és az azokban elérhető funkciókat, mint pl. a világítás, vagy az árnyékolás. Gyakori, hogy helyiségtől függetlenül, funkciónkként csoportosítva is hozzáférhetünk a rendszer elemeihez, pl. minden fűtéssel kapcsolatos dolgot egy helyen láthatunk. Egy rendszer használhatóságát nagyban befolyásolja a hozzá tartozó felhasználói felület barátságossága, kényelmessége, ezért mielőtt rendszert választunk magunknak érdemes megnézni ezt a felületet is és elgondolkodni rajta, hogy mennyire tudnánk megbarátkozni vele.

"Ki fér hozzá ehhez a felülethez?"

A kérdésre adott válasz napjainkban meglehetően fontos! Ugyanis akinek hozzáférést adunk a rendszerünkhöz, nagyjából felér azzal, mintha lakáskulcsot adnánk neki otthonunkhoz! Vásárlás előtt feltétlenül fontos, hogy tájékozódjunk a telepítendő rendszer képességeiről a hozzáférés kezelést illetően!

A központi vezérlő rendszerhez alapvetően annak kell hozzáférnie, aki használja az otthonunkban található berendezéseket és még ha ez több személy is, akkor sem feltétlenül indokolt mindenkinek ugyanolyan jogosultságokat biztosítani. Alapvető javaslat, hogy a család gyerek tagjainak nem szabad olyan jogosultságot adni, amivel hozzáférhetnek a rendszer beállításaihoz, illetve nem feltétlenül van szükség arra, hogy a saját szobályukon kívül tudjanak bármilyen más eszközt vezérelni a lakásban. Ezen kívül az is fontos alapszabály, hogy távoli hozzáférést (Interneten keresztül) csak olyan családtagok kapjanak, akinek erre szükségük van.


Léteznek olyan rendszerek, ahol van lehetőség arra, hogy rendszer üzemeltető szakembernek úgy adjunk távoli hozzáférést a rendszerünkhöz, hogy csak a mi közreműködésünkkel tudjon abba távolról bejelentkezni, így van arra lehetőség, hogy a az okos otthonunkkal problémánk van, távolról egy szakember bejelentkezzen és segítsen a hibát elhárítani, de csak a tudtunkkal.

Miért is jó nekünk egy okos otthon?

Az összetevőkön túl vagyunk, tudjuk miből tudunk “főzni” de még nem tudjuk, hogy mit. Hogy mire tudunk használni egy ilyen kényelmi szolgáltatást, annak csak a képzeletünk szabhat határt. A FIBARO cég szlogenje nagyon találóan fogalmazza meg mindezt: “Az ön otthona, az ön fantáziája…”

Lássunk hát példákat arra, mi mindenre is lehet használni egy ilyen rendszert:
  • Világítás vezérlés
  • Redőny vezérlés
  • Fűtés szabályzás
  • Fogadó fény
  • Éjszakai fény
  • Kényelmes távozás
  • Jelenlét szimuláció
  • Multi Room Audio
  • Egygombos multivezérlés
  • Kellemes ébredés
  • Hangulatvilágítás
  • Távoli ellenőrzés
  • Hatékony behatolás jelzés
  • Tűzriasztás
  • Víz- és fagyveszély
  • Baba figyelés
  • Távoli kamera megfigyelés
  • Időjárásfüggő öntözőrendszer
  • Távirányító optimalizálás

Ha a cikksorozat felkeltette érdeklődését, vagy kérdései maradtak, keressen minket bizalommal és beszélgessünk az Ön okos otthonáról!
Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!

Olvassa el a sorozat többi részét is: