2019. március 20.

Okos funkciók: Világítás vezérlés

A mindennapi életünk, közérzetünk, hangulatunk nagyban befolyásolja a körülöttünk lévő környezet több tulajdonsága is. Ezen tulajdonságok egyike a fény. Gondoljunk csak bele, mennyivel más hangulatban indulunk neki egy napnak reggel, ha süt a nap. Nincs ez másként az otthonunkban sem. A fényviszonyok helyes megválasztása kényelmesebbé, otthonosabbá tudja változtatni lakásunkat, és ebben nagy segítségünkre lehet okos otthon rendszerünk.


Automatizált világítás kapcsolás

Az automatizált világítás kapcsolással gyakorlatilag nem mást tudunk megvalósítani, mint olyan sorrendben és akkor kapcsolunk fel vagy le egy-egy világítótestet, lámpát automatikusan, mintha mi magunk tennénk ezt kapcsolók segítségével. Azt, hogy mit és mikor kapcsolunk fel vagy épp le, csak rajtunk múlik. Egy vagy több világítás kapcsolását különböző eseményekhez tudjuk kötni. Ilyen események lehetnek például:

  • Időzítés, azaz egy bizonyos időpont bekövetkezése
  • Napszakok változása, pl. felkel a nap és reggel lesz
  • Egy mozgás érzékelő mozgást jelez
  • Megnyomunk egy gombot
  • Kinyitunk egy ajtót

Gyakorlati példa, ha kinyitjuk a bejárati ajtót, akkor kapcsolódjon fel a világítás az előszobában, vagy ha lemegy a nap, akkor az udvari világítás kapcsoljon fel és este 10 órakor kapcsoljon le. A világítás vezérlés nagyon fontos szerepet tölt be a jelenlét szimuláció biztonsági funkcióban is, hiszen rendszerünk úgy tesz, mintha mi otthon lennénk, azaz többek között helyettünk is tudja a világítást fel-le kapcsolni, ami a külső szemlélőnek pont úgy néz ki, mintha mi tettük volna.

Fényerő szabályozás

A fényerő szabályozás egy kicsit "elegánsabb" módja a világítás kapcsolásnak. Nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik. Egy un. Dimmer segítségével nem csak fel és le tudjuk kapcsolni bármelyik világításunkat, hanem lehetőségünk van a lámpákat különböző fényerővel felkapcsolni, ami nagyban segít a kívánt hatás elérésében. Ha egy lámpánk fényerőszabályozhatóvá válik, képesek leszünk különböző helyzetekben más és más céléra használni azt. Ezen kívül, ha a világításunkat mindig csak akkora fényerővel működtetjük, amennyire szükségünk van, jelentős energiát takaríthatunk meg.
Gyakorlati példa, ha a hálószobából a mosdóba a közlekedőn át jutunk el, akkor ugyanazt a lámpát a közlekedőben nem csak arra használhatjuk, hogy sötétben teljes fényerővel fogadjon minket, ha hazaérünk, hanem arra is, hogy éjszaka, mikor alvás időben elindulunk a mosdó felé csak minimális fényerővel kapcsoljon fel, hogy könnyebben eljussunk a mosdóba, de az álmot ne verje ki a szemünkből.

Nagyon fontos tudnunk, hogy nem alkalmas minden fényforrás arra, hogy fényerejét szabályozzuk. Míg a hagyományos és halogén izzók mindegyike úgy a hagyományos és kompakt fénycsövek egyike sem alkalmas a fényerő szabályozásra. A LED izzókból létezik ilyen is és olyan is, fontos, hogy szabályozhatót (dimmable) válasszunk, ha ez a célunk vele. A LED szalagok jellemzően szabályozható fényforrások, de működtetésükhöz megfelelő LED szalag vezérlőre van szükség és jellemzően hangulat vagy dekorációs világításként használjuk őket.

Hangulat és dekorációs világítás

A fő fényforrásokon kívül általában használunk egy vagy több hangulat és/vagy dekorációs világítási célt szolgáló lámpát otthonunkban. Ezeknek a világításoknak az a célja, hogy megfelelő hangulatot teremtsenek bizonyos tevékenységekhez, élethelyzetekhez. Ilyen világítás lehet akár egy egyszerű álló lámpa, vagy falikarok a helyiségben, esetleg fehér vagy színes rejtett LED szalag világítás.
Az ilyen jellegű világítási funkciókat általában jelenet vezérléssel használjuk az okos otthon rendszerekben. A jelenetek lehetővé teszik egy vagy több vezérlési lépés automatizált végrehajtását az adott jelenet céljának megfelelően.


Gyakorlati példa, hogy létrehozunk egy jelenetet olvasáshoz, vagy TV nézéshez. Ha olvasni szeretnénk a nappaliban, egyszerűen elindítjuk az olvasás jelenetet, ami lekapcsolja a nappaliban a fő világítást, fél fényerővel felkapcsolja a hangulat világítást és bekapcsolja a kedvenc olvasó fotelunk felett belógó állólámpát. Ha TV-t szeretnénk nézni és elindítjuk a TV nézés jelenetet, a nappali fő világítását a rendszer lekapcsolja, leengedi a redőnyöket a nappaliban, bekapcsolja a TV-t, valamint a TV mögé épített színes LED világítást és 5 percig 50%-on a hangulat világítást, amit 5 perc alatt fokozatosan elsötétít (5 perc alatt elhelyezkedünk, megtaláljuk a távvezérlőt a TV-hez stb.)

Fogadófény

A fogadófény funkció szerepe, hogy ne egy sötét, barátságtalan lakásba érkezzünk haza, hanem úgy fogadjon minket otthonunk, mintha szeretettel várna minket haza minden alkalommal, amikor elmegyünk otthonról. Képzeljük el, hogy elsőként érkezünk haza, az autónkkal megállunk a kapu előtt, a kapu kinyílik, az udvari világítás felkapcsol, a garázskapu felnyílik, a világítás a garázsban felkapcsol. Mire az autóból kiszállunk és a lakásba érünk a közlekedőben és azokban a helyiségekben, ahová hazaérve először menni szoktunk (pl. gardrób, étkező stb.) felkapcsolt világítás fogad. Mintha valaki várna minket és az sem baj, ha tele a kezünk, nem kell a kapcsolók után kutatni a falakon.

Kísérőfény

Világítás kapcsolással és fényerő szabályozással vegyesen az igényeknek megfelelően lehetőségünk van kísérőfény kialakítására. A kísérőfény feladata a nevéből sejthetően az, hogy olyan fényviszonyokat teremtsen, ami segít nekünk abban, hogy tájékozódjunk miközben közlekedünk, de nincs szükségünk arra, hogy teljes fényerővel világítsunk.
Gyakorlati példa, ha éjszaka a mosdóba szeretnénk eltalálni, elég, ha a lámpák halványan világítanak, mivel nem szeretnénk ha a túl erős fény kiverné az álmot a szemünkből. Vagy képzeljük el, hogy az emeleti közlekedő segítségével sötétben próbálunk meg átmenni egyik helyiségből a másikba. egy halvány világítás a folyosón pont elegendő ahhoz, hogy lássuk hol a lépcső, így elkerülhetjük a véletlen baleseteket.


Mint mindenben a világítás vezérlésben is akkor járunk a legjobban, ha többféle célú, fényerejű, szín-hőmérsékletű megoldást kombinálunk otthonunkban, hiszen így tudjuk a lehető legsokoldalúbban kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket.

Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk az Ön otthonát is kényelmesebbé tenni.

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!