2022. augusztus 25.

Takarékoskodni a világítással? Egy okos otthon ebben is segít.

Évekkel ezelőtt elindult egy folyamat azon törekvés mentén, hogy globálisan csökkentsük a világítással felhasznált energia mennyiségét és ezzel az erre fordított költségeket is mind a háztartásokban, mind a köztereken. Ennek eredményeként terjedtek el a LED fényforrások, melynek ma már számos fajtája létezik különböző méretben, típusban, színhőmérsékletben, hogy minden igényt kielégítően ki tudják váltani a hagyományos, halogén és egyéb energia igényesebb fényforrásokat. Ennek köszönhetően hosszútávon jelentősen csökkent a világításra költött energia költsége. Lehet-e vajon ennél többet tenni ma?

Alapvetően elmondható, hogy a fejlődés nem állt meg. Bár kevésbé látványos az az eredmény, amit ezek a fejlesztések biztosítanak, de a cél, hogy egyre hatékonyabb megoldásokkal lássák el az otthonokat nem változott. A ma kapható LED fényforrások jóval hatékonyabbak, mint az 5-10 évvel ezelőtt beszerezhető társaiké. Ugyanannyi energiából jóval több fényt képesek előállítani, ami nekünk jó és az eszközök ára és minősége is elért egy olyan szintet, ami fenntarthatónak mondható.

Az emberi magatartás nehezen változtatható

További egy lépésben megvalósítható, nagymértékű, látványos megtakarításokat egy újabb olyan mértékű technológiai áttörés nélkül, mint a LED világítás volt a hagyományos izzókhoz képest, nehéz elérni. Ha azonban abból indulunk ki, hogy a felhasználás során vannak a felhasznált eszközök és van a felhasználó, aki ezekkel világít, akkor beláthatjuk, hogy a felhasználó használati módja, a viselkedése, magatartása nagy hatással lehet az eszközök működésére, így az általuk felhasznált energia mennyiségére is. Nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni, elég, ha eszünkbe jut, hogy bizonyára mi is felejtettünk már „égve” lámpát valamelyik helyiségben, vagy bekapcsolva olyan elektromos berendezést, aminek egyáltalán nem kellett volna működnie abban az időben.

Minden ember, aki tudatosan környezetbarát életre törekszik, mindent megtesz magától is annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb energiát használja fel feleslegesen. Valljuk be azonban, hogy akármennyire igyekszünk is ezt mind megtenni, a mindennapok rohanása, az alapvető kényelmünk és a szokásaink sokszor felülírják ezen törekvéseinket.

Eltérő lehetőségek

Egy újonnan épülő, tetszőlegesen kialakítható lakásban viszonylag könnyen figyelhetünk arra, hogy úgy legyen kialakítva az elektromos rendszer, a világítás, hogy kényelmes használat mellett, figyeljünk az energiatakarékosságra is. Egy meglévő, kevésbé korszerű vagy épp az évek során többször átrendezett belső tér miatt egyre kevésbé ésszerű kialakítású rendszerek esetén rombolással járó, nagyobb értékű beruházás nélkül ez kevésbé könnyen valósítható meg. Egy példa, ha egy helyiség világítását több helyről lenne célszerű kapcsolni, de ez nincs megfelelően kialakítva, sokszor a kényelmünk miatt ez a világítás csak azért világít, mert nem sétálunk el a meglévő kapcsolóig és kapcsoljuk le, holott, nincs rá szükség.

Ezeken a helyzeteken tud segíteni egy egyszerűen telepíthető, legtöbb esetben bontás nélkül megvalósítható okos otthon rendszer. Hogyan? Például könnyedén kapcsolót tehetünk oda, ahol nincs, vagy rábízhatjuk a rendszerre, hogy kapcsolja le a nem szükséges berendezéseket, amikor elmegyünk otthonról, vagy akár, ha nem szükséges teljes fényerővel világítani, akkor csökkentse a világítás fényerejét. Ezek olyan lehetőségek, amelyek azon kívül, hogy segítenek csökkenteni a felhasznált energia mennyiségét és ezzel az elektromos áram költségeit, növelik a komfort érzetünket, hiszen kényelmesebb megoldást biztosít és olyan környezetet teremthet, ami élettanilag hasznos szervezetünk számára.

Az okos világítás lehetőségeiről, élettani hatásiról korábbi írásunkban olvashat bővebben: "Okos funkciók: Világítás vezérlés"

Szívesen segítünk csökkenteni rezsi kiadásait és kényelmesebbé tenni otthonát.
Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!