2020. augusztus 1.

Okos funkciók: Intelligens fűtés vezérlés 2. rész - Radiátoros fűtés

Az előző részben általánosan leírtuk, hogy miért jó a fűtés vezérlés, mivel tud többet nyújtani egy okos otthon rendszer által irányított fűtés egy programozható termosztáthoz képest. A sorozat jelen részében azt fogjuk megmutatni, hogyan tudjuk egyszerűen átalakítani meglévő radiátoros fűtésünket intelligens fűtésre anélkül, hogy olyan átalakításokat kellene végeznünk, ami bontással, kosszal jár (amit senki nem szeret).

Hogyan tudjuk a radiátorokon a fűtésünket szabályozni

A radiátoros fűtésnél nem létezik túlzottan sok variáció arra, hogy a radiátor által leadott hő mennyiségét szabályozzuk. A radiátorokon általában van egy bejövő vízvezeték és egy elmenő víz vezeték. A bejövő vízvezetéken érkezik a melegvíz a radiátorba, majd azon keresztül folyva (és közben felmelegítve ezzel a radiátort magát) távozik az elmenő víz vezetéken. A szabályozás lényege tehát az, hogy valamilyen szelep segítségével be tudjuk állítani a radiátoron átfolyó melegvíz mennyiségét.


Szabályzás hagyományos golyósszeleppel 

Amikor meleg van zárunk kell rajta, amikor hideg van pedig nyitnunk. A komfort fenntartása folyamatos „tekergetést” kíván, amit általában nem teszünk, ezért szinte folyamatos túlfűtés tapasztalható. Ezt jellemzően szellőztetéssel oldjuk meg (azaz az utcát fűtjük). Alkalmazása korszerűtlen és gazdaságtalan.


Szabályzás termosztatikus szeleppel

A helyiség hőmérsékletét automatikusan állandó értéken tartja. Automatikusan nyit és zár. Alkalmazása optimális komfortot biztosít és gazdaságos.


Szabályzás elektronikus radiátor termosztáttal

A helyiség hőmérsékletét automatikusan állandó értéken tartja. Automatikusan nyit és zár. Tetszőleges időprogram szerint csökkentett fűtési periódus és távollét üzemmód is programozható. Alkalmazása kiváló komfortot biztosít, ez a leggazdaságosabb szabályozási mód.



Megtakarítási lehetőségek

Jelentős energiát takaríthatunk meg azzal, ha korszerűsítjük radiátoraink szabályzó egységeit. Egy hagyományos golyósszeleppel történő szabályozáshoz képest termosztatikus szelepekkel a fűtési szezonra vetítve akár 20% költségmegtakarítás érhető el. Ehhez képest, ha a szabályzást programozhatóvá tesszük elektronikus radiátor termosztáttal, úgy további 10% megtakarítás érhető el a teljes fűtési szezonra vetítve.

Ha tehát egy hagyományos golyósszelep megoldást váltunk ki intelligens megoldással, úgy közel 30% energia költséget takaríthatunk meg.

Radiátoros fűtési rendszerek kialakítása - Csőhálózat szempontjából

Az ábrán látható milyen jellemző kialakítási módja vannak a radiátoros fűtésnek. Az un. egycsöves kialakítási mód leginkább a régen épített lakótelepi panel lakásokra jellemző.

Sajnos az "egycsöves" kialakítású rendszerek nem alkalmasak okos fűtésvezérlés kialakítására, mivel ebben a rendszerben az összes radiátor sorba van kötve, így bármelyik szelep elzárása azt eredményezi, hogy az egész strangon megáll a fűtés.

Szabályozási módok, lehetőségek

Központi szabályozás

  • Annak a helyiségnek a hőmérséklete alapján indul vagy áll le az egész fűtési rendszer, amelyikben a hőmérséklet érzékelő vagy termosztát elhelyezésre kerül.
  • Több helyiségből álló lakásoknál mindig lesz alul vagy túlfűtött helyiség
  • Nem lehet a helyiségek hőmérsékletét külön időprogrammal vezérelni, így a hőfokcsökkentésből eredő energiamegtakarítás nem érvényesíthető

Helyiségenkénti szabályozás

  • Csak az a helyiség kerül fűtésre, amelyikben szükség van rá. Ha van indítandó kazán, azt a helyiségek külön-külön indítják azt.
  • A helyiségek funkciói alapján eltérő hőmérséklet állítható be.
  • Minden helyiségben külön hőmérséklet programozható a távol töltött időszakra, így jelentős energia takarítható meg.

Radiátoros fűtési rendszerek kialakítása - Energia előállítás helyének szempontjából

Alapvetően kétféle módon állítható elő a fűtéshez szükséges melegvíz. Egyedileg a lakáson belül, vagy a lakáson kívül.


Távfűtés, ház-központi fűtés

Távfűtés és ház-központi fűtés esetén a melegvíz előállítása a lakáson kívül történik és a csővezetékekben folyamatosan rendelkezésre áll. Ennek megfelelően alkalmas arra, hogy helyiségenkénti szabályozást alakítsunk ki, hiszen egy az okos otthon központ által irányított fűtési rendszerben, ha az adott helyiségben beállított hőfok szerint fűtés szükséges, az elektronikusan vezérelhető szelep kinyit, és a csővezetékben lévő víz a radiátoron keresztül áramolva felfűti a szobát a kívánt hőfokra. Átalakítás nélkül ezek a fűtési módok nem alkalmasak a központi szabályozásra (átalakítással, amennyiben erre lehetőség van, természetesen igen).

Központi fűtés

Központi fűtés esetén a legegyszerűbben kialakítható fűtési szabályzás a központi szabályzás. Ebben az esetben mindössze a központi termosztátot kell lecserélni egy az okos otthon központ által irányítható változatra. A helyiségenkénti szabályozás is könnyedén megvalósítható, ám ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy az egyes szobák fűtés igénye esetén a kazán indításra kerüljön, hogy előállítsa a szükséges melegvizet.

Átalakítás, bontás nélkül kivitelezhető meglévő ingatlanokban

A fentiek alapján tehát, ha a jelenlegi ingatlanban kialakított fűtési rendszer csővezeték hálózata ezt lehetővé teszi, bontás és átalakítás nélkül megvalósítható az okos fűtés kialakítása.

Szükséges

  • egy az igényeknek megfelelő vezérlőközpont,
  • az igényelt és kialakítható szabályozási mód alapján központi vagy radiátor termosztát(ok),
  • a rendszer telepítése, beüzemelése és programozása

és máris kezdődhet a következő fűtési szezon, ami alatt a rendszer már költséget takarít meg Önnek és korábban nem tapasztalt kényelmet biztosít.

Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk csökkenteni fűtés számláját és kényelmesebbé tenni otthonát.

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!


Olvassa el a sorozat többi részét is: