Ugrás a fő tartalomra

Mi is az az okos otthon? - 1. rész

Mi is az az okos otthon valójában? Jól csengő kifejezés, egyre több helyen találkozunk vele, hallunk róla, látjuk reklámokban, de vajon tudjuk-e, hogy mit jelent valójában? Mitől lesz okos valakinek az otthona? Mi kell hozzá? Csak új otthonok lehetnek okosak, vagy az én régi lakásom is? Számos érdekes kérdés, de tudjuk rá a választ, és el is mondjuk ebben a cikk sorozatban.Arra kérdésre, hogy mi számít okosnak, mitől okos valami, nem is olyan egyszerű választ adni, mivel, ahogy a kényelem is, ez is mindenkinek mást jelent. Van, akinek már az is okos otthonnak számít, ha van egy mobiltelefonról, vagy bármilyen más eszközről távirányítható izzója, vagy kapcsolója a lakásában, amivel a fotelban ülve, vagy akár ágyból fekve is tudja fel-le kapcsolgatni a világítást egy szobában. Mi ezt egy kicsit másként látjuk.

Amikor 1950-ben elkészült az első (akkor még vezetékes) TV távirányító, majd 5 évvel később vezetéknélküli változata, nem lettek hirtelen tele az üzletek okos tévékkel. Ettől a TV készülék tudása, képessége nem lett több, ugyanúgy azt csinálta, amit a használója “mondott” neki - csatornát váltott, hangerőt állított stb. -, csupán kényelmesebb lett a használata. Ugyanez a helyzet a lakásokban található eszközökkel is.

Attól tekintünk egy otthont okosnak, ha a benne található berendezések, eszközök részben, vagy egészében többre lesznek képesek eredeti funkciójuknál és működtetésükhöz nem feltétlenül van szükségük közvetlen emberi beavatkozásra, feladatukat el tudják végezni különböző külső vagy belső tényezők hatására is.

Ezek a misztikusan hangzó külső vagy belső hatások emberibb nyelven olyan tényezők, mint pl. hány óra van, milyen az időjárás éppen, nyitva van-e a bejárati ajtó, vagy épp otthon vagyunk-e. Számtalan olyan dolog, ami körülvesz minket, ami meghatározza a szokásainkat, vagy épp a szokásainknak megfelelőn mi alakítjuk azokat. Az okos otthon tehát technikai megoldások együttese, amelyek többé kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek, eszközök központi felügyeletét, irányítását. Egy olyan komplex rendszer, amely képes érzékelni a környezetét és a ház különféle elektromos rendszereit úgy tudja irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek, de leginkább úgy, hogy lakóinak kényelmét és biztonságát szolgálja.

kép

Mi kell hozzá?

A recept nem túl sok hozzávalóból áll:
  • Vezérlő egység - Ő a rendszer lelke.
  • Érzékelők - Képesek a környezetünk legkülönfélébb tulajdonságait érzékelni (pl. hőmérséklet, fény stb.) és azokról adatot közölni a központi egységgel.
  • Kommunikációs csatorna - Ennek segítségével kommunikálnak egymással rendszerünk elemei (pl. vezeték).
  • Végrehajtó egységek - Ők felelnek azért, hogy meg is történjen, amit a vezérlő egység szeretne (pl. lekapcsolja a világítást).
  • Felhasználói felület - Ezen keresztül kommunikálhatunk mi az otthoni rendszerünkkel.

A sorozat következő részeiben ezeket az építőelemeket mutatjuk be és megtudhatjuk azt is mire használhatjuk őket.

Ha a cikksorozat felkeltette érdeklődését, vagy kérdései maradtak, keressen minket bizalommal és beszélgessünk az Ön okos otthonáról!

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!


Olvassa el a sorozat többi részét is:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mitől lehet a Fibaro Home Center 3 egy hosszútávon is versenyképes megoldás? - 2. rész

Az előző részben a vezeték nélküli smart home piac jelenlegi helyzetét elemeztük kicsit. A jelenlegi írásunkban azt próbáljuk megmutatni, hogy az új FIBARO Home Center 3 vezérlő központ hogyan tud ezen a helyzeten változtatni, segíteni és mitől válik egy hosszú távú befektetéssé. A kommunikációs lehetőségek sokszínűségét és az ebből fakadó tagoltságot azzal próbálja ellensúlyozni a központ, hogy a korábbi kizárólag Z-Wave és Ethernet kapcsolódáson kívül számos népszerű kommunikációs lehetőséget kínál. Nézzük ezeket sorra. Wi-Fi Akármennyire is szeretjük a FIBARO-t egészen a mai napig egy leheletnyit vizezve volt az a bor, amiről prédikáltak. Mondom ezt azért, mert a vezeték nélküli otthon automatizálási piacon tettek szert piacvezető pozícióra. Egy olyan megoldást kínálnak, ami a lehető legnagyobb rugalmassággal és a legkisebb kötöttséggel kecsegtet a rendszer kiépítésekor otthonunkban. Emiatt a rugalmasság miatt válik alkalmassá a legkisebb rombolással járó megoldásként

Okos funkciók: Intelligens fűtés vezérlés 1. rész - Általánosan a fűtés vezérlésről

A tavaszi, őszi és téli hónapokban otthonunk hőmérsékletét valamilyen fűtési módon melegítjük, hogy mindig a számunkra megfelelő hőmérsékletű levegő vegyen minket körül, növelve ezzel komfort érzetünket. Manapság már számtalan fűtési mód közül választhatunk a hagyományos vegyes illetve gáz tüzelésű radiátoros megoldásoktól egészen a napelemekkel táplált elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtésig. Ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet tudjuk elérni lakásunkban használhatunk termosztátokat, ezekből létezik már előre programozható és vezeték nélküli változat is. Egy okos otthon rendszer által szabályozott fűtés, ennél jóval többet nyújt úgy, hogy mindeközben jelentős költségeket takarít meg számunkra. Miért szabályozzuk a fűtést? Miért jó nekünk, ha a fűtésünket szabályozzuk? Van erre egyáltalán szükség? A válasz egyszerű, igen van és ennek több oka is van. A hőmérséklet az, ami leginkább befolyásolhatja komfort érzetünket. Ha otthonunk több helyiségből áll, akkor bizonyára az egyes hely