2018. szeptember 10.

Mi is az az okos otthon? - 1. rész

Mi is az az okos otthon valójában? Jól csengő kifejezés, egyre több helyen találkozunk vele, hallunk róla, látjuk reklámokban, de vajon tudjuk-e, hogy mit jelent valójában? Mitől lesz okos valakinek az otthona? Mi kell hozzá? Csak új otthonok lehetnek okosak, vagy az én régi lakásom is? Számos érdekes kérdés, de tudjuk rá a választ, és el is mondjuk ebben a cikk sorozatban.



Arra kérdésre, hogy mi számít okosnak, mitől okos valami, nem is olyan egyszerű választ adni, mivel, ahogy a kényelem is, ez is mindenkinek mást jelent. Van, akinek már az is okos otthonnak számít, ha van egy mobiltelefonról, vagy bármilyen más eszközről távirányítható izzója, vagy kapcsolója a lakásában, amivel a fotelban ülve, vagy akár ágyból fekve is tudja fel-le kapcsolgatni a világítást egy szobában. Mi ezt egy kicsit másként látjuk.

Amikor 1950-ben elkészült az első (akkor még vezetékes) TV távirányító, majd 5 évvel később vezetéknélküli változata, nem lettek hirtelen tele az üzletek okos tévékkel. Ettől a TV készülék tudása, képessége nem lett több, ugyanúgy azt csinálta, amit a használója “mondott” neki - csatornát váltott, hangerőt állított stb. -, csupán kényelmesebb lett a használata. Ugyanez a helyzet a lakásokban található eszközökkel is.

Attól tekintünk egy otthont okosnak, ha a benne található berendezések, eszközök részben, vagy egészében többre lesznek képesek eredeti funkciójuknál és működtetésükhöz nem feltétlenül van szükségük közvetlen emberi beavatkozásra, feladatukat el tudják végezni különböző külső vagy belső tényezők hatására is.

Ezek a misztikusan hangzó külső vagy belső hatások emberibb nyelven olyan tényezők, mint pl. hány óra van, milyen az időjárás éppen, nyitva van-e a bejárati ajtó, vagy épp otthon vagyunk-e. Számtalan olyan dolog, ami körülvesz minket, ami meghatározza a szokásainkat, vagy épp a szokásainknak megfelelőn mi alakítjuk azokat. Az okos otthon tehát technikai megoldások együttese, amelyek többé kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek, eszközök központi felügyeletét, irányítását. Egy olyan komplex rendszer, amely képes érzékelni a környezetét és a ház különféle elektromos rendszereit úgy tudja irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek, de leginkább úgy, hogy lakóinak kényelmét és biztonságát szolgálja.

kép

Mi kell hozzá?

A recept nem túl sok hozzávalóból áll:
  • Vezérlő egység - Ő a rendszer lelke.
  • Érzékelők - Képesek a környezetünk legkülönfélébb tulajdonságait érzékelni (pl. hőmérséklet, fény stb.) és azokról adatot közölni a központi egységgel.
  • Kommunikációs csatorna - Ennek segítségével kommunikálnak egymással rendszerünk elemei (pl. vezeték).
  • Végrehajtó egységek - Ők felelnek azért, hogy meg is történjen, amit a vezérlő egység szeretne (pl. lekapcsolja a világítást).
  • Felhasználói felület - Ezen keresztül kommunikálhatunk mi az otthoni rendszerünkkel.

A sorozat következő részeiben ezeket az építőelemeket mutatjuk be és megtudhatjuk azt is mire használhatjuk őket.

Ha a cikksorozat felkeltette érdeklődését, vagy kérdései maradtak, keressen minket bizalommal és beszélgessünk az Ön okos otthonáról!

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!


Olvassa el a sorozat többi részét is: