2018. augusztus 24.

Bemutatkozik a Fibaro


A FIBARO egy világméretű márka a dolgok internete (Internet of Things) világában, számos megoldást kínál épület és otthon automatizálás területén. Okos otthon rendszerük mindössze néhány év alatt vált az egyik legfejlettebb rendszerévé és terjedt el a Föld 6 kontinensén.

A FIBARO termékek teljes egészében Lengyelországban készülnek, ott tervezik és gyártják őket. Mind a cég központja mind a közel 400 főt foglalkoztató gyártó üzeme Poznanban található. 2018 júliusa óta a márka a Nice csoport tagja.

A FIBARO célja az emberek életének gazdagítása olyan modern megoldásokkal, amelyek segítenek kényelmesebbé, barátságosabbá és biztonságosabbá tenni az otthoni környezetet. 


A Fibar Group épületautomatizálási elemeket gyárt és számos külső megoldást integrál modern intelligens otthoni rendszerébe, amit FIBARO-nak hívnak. Többek között épületautomatizálási menedzsment paneleket, amelyek az egész intelligens rendszer alapját képezik. A cég olyan érzékelőket is kínál, amelyek különleges eseményeket, például mozgást, csőtörést, nedvességet, füstöt vagy szénmonoxidot (CO) érzékelnek vagy ajtók vagy ablakok nyitását / zárását jelzik.

Egy másik termék kategória az aktorok. Ezek az termékek végzik külső eszközök funkcionalitásának életre keltését. Ezek közé tartoznak például az intelligens elektromos aljzatok és a termosztatikus radiátorfejek a radiátorok hőmérsékletének megváltoztatásához.

A vállalat portfóliójában megtalálhó épület hozzáférést kezelő termék is. Az Intercom az első olyan FIBARO ház kommunikátor, amely hasonlóan működik, mint egy modern kaputelefon, de sokkal szélesebb körű lehetőségeket biztosít.



A rendszer és annak eszközei háromféle módon vezérelhetők. A gyártó által biztosított mobilalkalmazással, távvezérlők vagy a programozható gombok használatával, valamint hangvezérléssel külső asszisztensek segítségével, mint az Apple Siri, az Amazon (Echo) Alexa vagy a Google asszisztens.

A FIBARO elkötelezett a minőséget illetően, így termékeinek 100%-a szigorú tesztelési fázison megy keresztül. A poznańi üzem készülékei hat kontinensen érhetők el világszerte több, mint 100 országban.



A vállalat innovatív technológiai projekteket alkalmaz nyílt innovációs modellben. A nyitott innováció ötlete az 1960-as években született a kaliforniai Berkley-i Egyetemen. E koncepció szerint a vállalkozásoknak nem csak a saját kutatási és fejlesztési részlegük munkáját felhasználva, hanem külső szervezetekkel együttműködve, kell ismereteket fejleszteni és újításokkal előállni. Egy ilyen modell a technológiai vállalatok számára sokkal jobb eséllyel járul hozzá az innovációk megvalósításához, mint a kizárólag saját erőforrásokra támaszkodva. Az ilyen gyakorlatot a technológiai piac érett szereplőinek többsége használja, akik tevékenységüket főként termékeik és megoldásaik újító jellegére alapozzák.

A FIBARO-nál a nyílt innováció koncepcióját a Fibar Group Intellectual Property Assets Sp. z o.o. leányvállalaton keresztül valósítja meg, amelynek feladata a FIBARO által kifejlesztett szellemi tulajdon kezelése, valamint az IoT-ágazat innovatív megoldásainak megszerzése különböző együttműködési modellekben.