2023. július 11.

Vajon valóban lehet spórolni a fűtéssel, ha okosan csináljuk?

A 2022-es év energia árainak elszabadulása sok embernek jelentett nehézséget a havi rendszerességű rezsi költségek kifizetésében. Sokan sokféle megoldás után próbáltak nyúlni, hogy valamelyest enyhíteni tudják a megnövekedett kiadásokat és elég nehéz volt sokszor eldönteni, hogy a rendelkezésre álló erre elkölthető pénzből melyik az, ami a legtöbb eredménnyel járhat.

Nem volt ez másként az én magánéletemben sem, így testközeli és élő példaként a saját házam és fűtésem átalakításával szeretnék egy olyan megoldást bemutatni, ami az én esetemben is bizonyítottan egy rövid távon megtérülő beruházásnak bizonyult.

A ház

Egy több részletben téglából épült (1960-as évek, 1990-es évek) több részből álló egyszerű házban élünk a családommal (2 felnőtt, 1 óvodás korú és 2 kamasz gyerek) egy vas megyei kis településen. A ház egy folyamatosan felújítás alatt álló épület, a külső homlokzati szigetelésre még nem került sor és a födém szigetelés sem megfelelő a padlás felé. Az épület alapterülete 125 m2, egy kombi gázkazán biztosítja a melegvizet és a fűtést radiátorok segítségével. A házat 2013-ban vásároltam, a kazán és a teljes fűtés 2014-ben került kiépítésre, amikor a ház belső átépítésére sor került. A nyílászárók is akkor lettek cserélve, 3 rétegű üveggel szerelt műanyag ablakok lettek beépítve.

A ház 10 helyiségből áll (Előszoba, Konyha-étkező, Nappali, Gyerekszoba 1, Gyerekszoba 2, Hálószoba, Kamra, Gardrób, Wc, Fürdőszoba), összesen 12 radiátorral.

A fűtés működése 2022 augusztus előtt

A beköltözéskor (2015) a radiátorokon sima golyós szelepek voltak (nem tudni miért ezeket tették fel a fűtésszerelők) és egy hordozható Computherm termosztát az egész házra. Pár évvel később a raditáro szelepeket lecseréltem thermoszelepekre és hagyományos (1-5 skálán állítható) kézi thermofej került felszerelve, beállítva kb. 3-as állásba, a helyiségnek megfelelően. 2021-ben a lakás 3 fűtési zónára lett elosztva (hálószoba, gyerekszoba 2, a lakás többi része). Ezt úgy oldottuk meg, hogy a hálószobában lévő radiátorokra és a gyerekszobai radiátorra felkerültek FIBARO radiátor termosztátok, ezek hőmérséklet állítását a korábban már telepített FIBARO okos otthon rendszerben tudtuk elvégezni, a lakás többi részét továbbra is a sima termosztát irányította.

A fűtés átalakítása 2022 augusztusában

Mikor mindenki számára világossá vált, hogy innentől kezdve jelentős összegeket kell majd a havi gázszámlákra költeni, 2 dolgot indítottunk el nagyon gyorsan:

  • Az egyik a födém szigetelés kialakítása a padlásra terített hőszigetelő paplanok segítségével, azonban ezt a mai napig nem tudtuk még megtenni, mert a padláson lévő szerkezeti átalakításra idő hiányában nem tudtunk sort keríteni. Ez még várat magára, az idei télnek már remélhetőleg födémszigeteléssel tudunk nekimenni.
  • A másik az összes raidátor szabályozásának bekapcsolása volt a FIBARO okos otthon rendszerbe. Ennek értelmében minden helyiségbe került a radiátorra FIBARO radiátor termosztát, ahova ezt fel lehetett szerelni. A fürdőszobába nem került, mivel annak idején olyan szerencsétlenül sikerült a radiátorok helyét megválasztani, hogy a raditátor termosztátok közvetlen víz hatásának lettek volna kitéve, ami nem tesz nekik jó, így itt továbbra is maradtak a kézi thermofejek. A WC-ben lévő raditáron valamiért elmaradt a termoszelep csere, így ez egy bypass ágként mindig részben nyitva lévő körként funkcionált. A régi hagyományos termosztát megszűnt, helyette a lakás hirtelen 7 fűtési zónává alakult át.

Mit és hogyan nyertünk ezzel az átalakítással?

Azáltal, hogy a legtöbb helyiség külön fűtési zónaként funkcionál, egyenként tudjuk beállítani és programozni azok hőmérsékletét az életünknek megfelelő ritmus alapján. A legidősebb fiam például kollégista, csak hétvégén van itthon, a kisebbik korábban hazaér, ha nálunk van, mint mi a munkából, így az ő szobájuk hőmérsékletét ennek megfelelően programoztuk fel külön hétköznapokon és hétvégén. Mi a nap egy részét távol töltjük, feleségem jellemzően a munkahelyén tartózkodik munkaidőben, a legkisebb óvodában van, én hol terepen dolgozom, hogy az irodában vagyok, hol itthonról dolgozom, ez változó. Amikor azonban itthonról dolgozom, akkor is csak a lakás egy részét használom (házi iroda, konyha), így a nappali étkező, másik gyerekszoba, gardrób fűtése ennek megfelelően alacsonyra van állítva napközben. Az itthoni íróasztalom a hálószobában kapott helyet. Ez azért is fontos, mert alapvetően nem szeretünk melegben aludni, így ha a hálóban dolgozom napközben, akkor szükség van a melegre, egyébként pedig nincs. Hogy is néz ki mindez a gyakorlatban?

  • A hálószobában alapvetően 19 fok van. az esti órákban 8 és 10 óra között, valamint reggel 6 és 7 között 22 fokra fűtik a radiátorok. Ezekben az időszakokban ébredünk, vagy épp a lefekvés előtt vagyunk, így ilyenkor szeretjük a melegebbet. Alvás közben és amikor nem használjuk a szobát pedig hűvösebb van. Ez a hét minden napján így van.
  • A nappaliban, étkezőben, konyhában, gardróbban, előszobában hétköznaponként 6 és 1/2 8 között, valamint délután 5 és este 10 között 22 fok van, ezen kívül 20 fok. Hétvégén napközben is 22 fok van.
  • A nagygyerekek szobájában reggel 6 és 1/2 8 között, valamint délután 3 és este 10 között 22 fok van, ezen kívül 20 fok, hétvégén napközben is 22 fok van. Amikor a nagyfiúk az édesanyjukkal vannak és nem itt alszanak, akkor a szobájukban 20 fok van.
  • A legkisebb szobájában reggel 6 és 1/2 8 között, valamint délután 5 és este 8 között 23 fok van, egyébként 20 fok. Hétvégén nap közben is 23 fok van a szobában.Ennek köszönhetően, amikor a lakást használjuk egyáltalán nem érzünk komfort változást a korábbihoz képest, annyi fok van és ott, ahol és amennyit szeretnénk. Amikor nem vagyunk otthon, a lakás nem hűl ki, de nem is megy feleslegesen a fűtés. Ha akár pár napra, vagy hétvégén egy napra elutazunk, egy gombnyomásra a fűtés ehhez igazodik és úgy működik, mintha hétköznap nem lennénk otthon. Annyit tehát biztosan elmondhatok, hogy komfortérzet változás nincs, és ez nagyon szuper!

Nézzük a számokat

A családunk éves gázfogyasztása 2021.augusztustól 2022.augusztusig (12 hónap) 2646 m3 volt. Igen, szemmel láthatóan több, mint a bevezetett és támogatott átlag fogyasztás, ami 1729 m3-ben határozta meg az átlagfogyasztást az egyedül egy 30 m2-es lakásban élő fogyasztó és egy több gyerekes nagyobb alapterületű ingatlanban élő család esetében is. Nos, tehát mi 917 m3-rel több gáz fogyasztottunk egy év alatt, mint az átlagfogyasztás, ami azt jelenti, hogy piaci áron nekünk ez a különbség (33755 MJ, 2022/23 piaci áron 22,002 Ft/MJ) 742 678 Forintba kerül. Ez havi szintre leosztva kb. 61 890 Ft többlet költséget jelent a családnak. Mindez persze abban ez esetben igaz, ha nem sikerül valahogy korlátoznunk a gázfogyasztásunkat. Amint említettem a födém szigetelés sajnos nem készült el, így az okos otthon által vezérelt fűtési rendszer eredményét tudom megosztani.

Most a 11. hónap elteltével járunk. Nálunk Augusztus 8-án van az éves óraleolvasás időpontja, így közel egy teljes év adatai alapján tudok nyilatkozni. (Frissíteni fogom a cikket a teljes elszámolási időszak adatait követően.) Röviden tömören, 

a tavalyi fogyasztáshoz képest jelenleg 628 m3-rel kevesebb gázt fogyasztottunk el!
Ez azt jelenti, hogy továbbra sem érjük el a központilag meghatározott átlagot, de jelentősen csökkenteni tudtuk a fogyasztást és ezzel 508 617 Forinttal csökkenteni tudtuk a többlet költséget. Így már "csak" éves szinten 234 061 Forinttal kell többet fizetnünk, mint korábban, ami havi 19 505 Ft-ot jelent.


A táblázatban látható, hogy mennyi lett volna a fogyasztásunk havonta, ha az egy évvel ezelőtti fogyasztást vesszük alapul és az MVM által használt jelleggörbe alapján leosztjuk az egyes hónapokra. Emellett beírtam, hogy az egyes hónapokban a leolvasott óraállások alapján ténylegesen mennyit fogyasztottunk el. (Az első négy hónap adatait egyben tudtam beírni az akkori óraállás alapján, mert sajnos az első négy hónap óraállásait tartalmazó cetlimet valahova elkevertem.) Az utolsó, még hiányzó hónap (július) fogyasztási adata a görbe és a valós fogyasztás alapján előre becsült fogyasztás.

Az is látható, hogy a nyár felé haladva, ahogy csökken a fűtés, a havi megtakarítás egyre csökken, azaz a melegvízzel sajnos nem sikerült takarékoskodni.

Hogy állunk a megtérüléssel?

Egy ilyen FIBARO fűtés vezérlési rendszert (1 gázkazánhoz, 9 radiátorhoz) cégünk a jelenlegi árfolyamokkal kb. bruttó 690.000 Ft-os áron épít ki anyag és munkadíjjal együtt (függően a helyszíntől és az egyéb részletektől). Ha ezt a számot vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy az 508 617 Ft-os megtakarítással a beruházás a költségének nagy része egy fűtési szezon alatt megtérült (73,3%-a megtérült egy szezon alatt), ami nem rossz, tekintve, hogy a kiépítéshez nem kellett átalakítani a házat, rombolni, fúrni, faragni, 1-2 óra alatt megvolt.

Tisztában vagyunk vele, hogy mindig is lesznek szkeptikusok és még egy ilyen valós számokon alapuló beszámoló sem lesz elfogadható nekik. Ez alapjában véve jó dolog, időnként meg kell kérdőjelezni dolgokat, hogy a fejlődés folyamatos legyen. Azt is biztos, hogy a megtakarítás mértékében van szerepe az időjárásnak is. Egy sokkal hidegebb télen valószínűleg nem sikerült volna ekkora megtakarítást elérni, hiszen a megoldás a megfelelő hőszigetelés hiányát nem tudja pótolni. A kettő együtt vezethet egy tudatosan energiahatékony otthonhoz.

További írásokat olvashat fűtés témában a Simple Smart Home - BLOG oldalon.

Szívesen segítünk csökkenteni rezsi kiadásait és kényelmesebbé tenni otthonát.
Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!