2020. január 21.

Mitől lehet a Fibaro Home Center 3 egy hosszútávon is versenyképes megoldás? - 2. rész

Az előző részben a vezeték nélküli smart home piac jelenlegi helyzetét elemeztük kicsit. A jelenlegi írásunkban azt próbáljuk megmutatni, hogy az új FIBARO Home Center 3 vezérlő központ hogyan tud ezen a helyzeten változtatni, segíteni és mitől válik egy hosszú távú befektetéssé.


A kommunikációs lehetőségek sokszínűségét és az ebből fakadó tagoltságot azzal próbálja ellensúlyozni a központ, hogy a korábbi kizárólag Z-Wave és Ethernet kapcsolódáson kívül számos népszerű kommunikációs lehetőséget kínál. Nézzük ezeket sorra.

Wi-Fi

Akármennyire is szeretjük a FIBARO-t egészen a mai napig egy leheletnyit vizezve volt az a bor, amiről prédikáltak. Mondom ezt azért, mert a vezeték nélküli otthon automatizálási piacon tettek szert piacvezető pozícióra. Egy olyan megoldást kínálnak, ami a lehető legnagyobb rugalmassággal és a legkisebb kötöttséggel kecsegtet a rendszer kiépítésekor otthonunkban. Emiatt a rugalmasság miatt válik alkalmassá a legkisebb rombolással járó megoldásként meglévő otthonokba. És mind emellé mi volt az egyik legnagyobb kötöttsége a rendszernek? Hát mi más, mint az IP hálózatra, Internetre kapcsolódás lehetőségének módja, ami bizony idáig csak vezetékes ethernet csatlakozással volt megoldható. kicsit olyan (persze kisarkítva), mintha olyan Tesla autót vennénk, amihez csak akkora hosszabbítóra van szükségünk, amilyen messze szeretnénk autózni vele.
Szerencsére ennek vége, az egyszerűség kedvéért, innentől kezdve Wi-Fi hálózatra is csatlakoztathatjuk a központi egységet, ami egyrészt kényelmesebb, másrészt valljuk be, a lakásban való elhelyezést is könnyebbé teszi. Ez olyan nagy dolog 2020-ban? - kérdezhetik páran. Hát nem nagy dolog, de eddig hiányzott, mint az első iPhone-ból az MMS. Mindenki megvolt nélküle, de vele jobb.

Bluetooth

A piacon elérhető  számos olyan komponens, amely Bluetooth kapcsolatot használ. Személy szerint kíváncsian várom hogy milyen eszközökhöz és milyen funkciókhoz lesz használható ez a kommunikáció. Elképzelhető, hogy multimédiás célokra is fel lehet használni majd, vagy olyan funkciókkal egészíthetjük ki rendszerűnk, ami eszközhöz kötött feltételeken alapul. Egyelőre nem sok részlet ismert sajnos ezen képességekről. A dolog érdekessége, hogy a bluetooth kapcsolat felépítéséhez kölcsönös elfogadásra van szükség az eszközök között (párosítani kell őket) és a hatótávolság is meglehetősen korlátozott. Gondoljunk csak bele milyen messze tudunk eltávolodni mobiltelefonunkkal a Bluetooth hangfalunktól zárt térben, hogy a zenelejátszás zavartalan maradjon? Nem valószínű tehát, hogy közvetlen kapcsolatot fogunk tudni tehát felépíteni egy a központhoz képest másik helyiségben lévő eszközzel. Összefoglalva, jó jó, ha belekerült, de meglátjuk mire tudjuk majd használni.


RF433 - RF868

Ennek a rádiós kommunikációs lehetőségnek a megjelenését valószínűleg sokan várták már valamilyen formában. Elsősorban azért, mert sok, egyszerűen távirányítható, távolról kapcsolható berendezés van az otthonokban, amik erre épülnek. Ilyenek például a motoros redőnyök, az elektromos kapu nyitók, garázskapuk távirányítói vagy akár egy egyszerű vezeték nélküli csengő. Ezeknek a jellemzően már korábbról meglévő eszközöknek a rendszerbe illesztése sok nehézséget okozott ezidáig. Jelenleg is vannak olyan gyártók, akik a saját termékeikhez árulnak illesztő modulokat (pl. a Somfy ZRTSI átjárója, ami 16 RTS csatorna integrálását teszi lehetővé Z-Wave hálózatoknak), ezzel a rádiós felülettel azonban vélhetően sokkal több meglévő berendezést fogunk tudni az otthoni rendszerünkkel irányítani, mint korábban. A kérdés jelen esetben is a hatósugár lesz, vajon a központtól mérve milyen távol helyezhetők el majd az ilyen típusú eszközök?

Zigbee

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, igazából mindenki erre várt. Régóta. És úgy néz ki, hogy nem hiába. Miért vártunk erre oly sokan? A Wi-Fi remek dolog, de abban a lakásban, ahol Wi-Fi van, ott kábel is van valahol, szóval eddig is megoldottuk az IP hálózatra csatlakozást. Ha pedig már rácsatlakoztunk, minden IP-s eszközt tudtunk irányítani, aminek a programozási felülete ismert. A Bluetooth nemigen hiányzott, az RF433 nagyszerű, de nem érint mindenkit. Viszont a Z-Wave nagy riválisa, a hasonló rugalmasságot kínáló Zigbee eddig elérhetetlen volt. Miért is akarjuk elérni? Egyszerűen azért, mert vannak olyan gyártók, akiknek okos otthonokba szánt termékei ezen a kommunikációs platformon érhetők csak el. Ilyen például a Philips Hue világítási termékek, de mondhatnám az Ikea smart home megoldásait is. Remek termékek, szuper képességekkel és tulajdonságokkal, de egyszerűen eddig le kellett mondanunk róla. Illetve persze vannak olyan megoldások, amelyek áthidaló megoldással elérhetők voltak eddig is, ilyen a példaként említett Philips Hue termékcsalád is, ami IP hálózaton keresztül képes volt kommunikálni a Hue központi egységgel és ezáltal irányítani az eszközöket, de ez kompromisszumos megoldás, a kelleténél összetettebb módon, a szükségesnél több eszközzel megvalósítva, ami nagyobb hibalehetőséget is hordozott magában, a nagyobb bekerülési költségről nem is beszélve. Egy integrált natív megoldás ezen nagyon sokat tud segíteni.


Ezekkel a beágyazott képességekkel a Home Center 3 elmossa azokat a határokat és korlátokat, amit a technológiai tagozódás okoz jelenleg és még tovább nyitja a lehetőségek horizontját az otthon tulajdonosok számára, ami egyértelműen az ő javukra válik. Az ígéret, miszerint ezen hardveres képességeket a jövőben szoftveres frissítésekkel lesznek képesek tovább fejleszteni egy olyan biztonságot jelenthet a felhasználóknak, amit korábban nem tudott megadni más eszköz. Hosszabb távra tervezhetünk a vezérlő központunkkal, hiszen nem kell aggódnunk, hogy az elavul, vagy egyik-másik jelenlegi kommunikációs megoldás nagyobb teret kap, mint amit a mi eszközünk támogat. Nem kell aggódnunk az eszközeinkért sem, hiszen ezáltal még több gyártó még több termékét leszünk képesek otthonunk kényelmének, lakásunk biztonságának növelésére felhasználni a jövőben.

A megjelenését követően valószínűleg egy ideig még várnunk kell, hogy láthassuk, ezek a fejlesztések milyen módon lesznek használhatók mindennapjainkban, de biztosan lesznek olyan változások, aminek már rövid távon hasznát vehetjük. Ezen kívül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy minden eddiginél szebb, gyorsabb, kisebb, biztonságosabb teljes értékű központot kapunk antennák nélkül.
Legutóbbi információink szerint márciusban lesz elérhető a piacon először a termék, alig várjuk, hogy írhassunk az első tapasztalatokról.


Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk az Ön otthonát is kényelmesebbé tenni.

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!