2020. január 14.

Mitől lehet a Fibaro Home Center 3 egy hosszútávon is versenyképes megoldás? - 1. rész

Ahogy ígértük a CES 2020-on történt FIBARO Home Center 3 bejelentés publikálásakor, boncolgatjuk egy kicsit, mitől is lehet nagy durranás ez a vezérlő központ az okos otthonra vágyó lakástulajdonosok számára.


Ahhoz, hogy ezt megértsük, nézzünk egy picit a dolgok mögé felhasználói szemmel. Hogy is áll az okos otthon világ manapság? Az a helyzet, hogy ez a piac, ez a világ is pont olyan, mint számos a fogyasztókhoz eljutni vágyó elektronikai eszköz, technológia az életciklusa elején. Mi, mint otthon tulajdonosok ráharaptunk a csalira, intelligens otthonokat szeretnénk, amik értünk vannak, amik menők, amik kényelmesek, modernek, energia hatékonyak és észszerűek vagy épp felvágósak. Akarjuk, mert a termék, a technológia ezt szeretné, hogy érezzük.
Azonban emlékezzünk csak vissza nem olyan túl régre, amikor az otthoni videózás területén két formátum szállt versenybe nemsokkal egymás után a piacra kerülve, a Betamax és a VHS, amiből később a VHS került ki győztesként és terjedt el széles körben a világon és aligha volt olyan háztartás, ahol ne lett volna megtalálható. Később ugyanezen a piacon a történelem megismételte magát a HD DVD és a Blu-Ray formátumok versenyével. Számos területen követhető hasonló jelenség. Megjelenik egy termék, egy technológia, aminek célja bekerülni az emberek hétköznapjaiba, bekerülni az otthonába és megjelenését követően kihívóval, kihívókkal találja szembe magát hasonló célokkal.
Ez nekünk, fogyasztóknak egyrészről jó, hiszen versenyt teremt, ezáltal a termékek, szolgáltatások fejlődnek és egyre jobb, egyre olcsóbb lesz minden. Másrészről viszont elkezdi tagolni a piacot és vannak olyan időszakok, amik bizonytalanná tehetnek minket annak tekintetében, hogy a sok lehetőség közül - amelyek célja ugyanaz - melyik is lesz az, ami versenyben marad, melyiket kellene választanunk, ha nem rövidtávon szeretnénk tervezni. És jelenleg nagyjából itt tartunk, most van az az időszak, amikor igazán törheti a fejét, akinek most kell döntést hoznia mi kerüljön az otthonába.

Egyrészt választanunk kell, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli rendszert szeretnénk-e, amiről azt gondolom egy viszonylag könnyen és racionális alapokon meghozható döntés. Ha vezetékes megoldás mellett döntünk talán (vastagon aláhúzva mondom: talán) egy fokkal könnyebb helyzetben vagyunk és ha nem KNX rendszert választunk, úgy a döntésünkkel egyben gyártót is választunk a főbb építőelemeket tekintve. Ha vezeték nélküli megoldás mellett tesszük le a voksunkat, úgy valószínűleg sokkal nagyobb dilemmával jár megtalálni amit szeretnénk. Hogy miért? Sorolom az okokat:
Vezeték nélküli adatátviteli technológiából sok van. Ezek persze mind különböznek valamiben, jellemzően a felhasználási módjukban, de van belőlük jónéhány, amely régóta velünk van és folyamatosan fejlődik.
Ilyen megoldás például az informatikai és kommunikációs eszközöknél elterjedt Bluetooth vagy a WiFi. Ismerősek ugye? Régóta ismerjük őket, megbízunk bennük, egész jól működnek. Keressünk hát olyan rendszert otthonunk irányítására, ami ezt használja és meg is vagyunk nem? Hát nem egészen. Bár vannak smart home rendszerek ilyen technológiával, alapjában véve egyik sem erre lett kifejlesztve, ami alapvetően nem baj, de hátrányaik épp úgy vannak, mint előnyeik.
Adott néhány olyan rádiófrekvenciás adatátviteli mód (különböző modulációval és kódolással), amelyeket elektronikai berendezések, elektromos készülékek működtetésére, vezérlésére, irányítására fejlesztettek ki. Ilyen eszközök például a garázskapu, a motoros redőny, világítás kapcsoló és még sorolhatnám, amik már egy ideje távirányíthatók a mi kényelmünk érdekében. Ezek a távvezérlési megoldások jellemzően valamilyen 433 vagy 868 MHz-es frekvencián működő rádiófrekvenciás megoldások (RF433, RF868 talán ilyen néven is találkozhatunk velük prospektusokban). Akkor ha ezt amúgy is erre találták ki valószínűleg ilyen rendszer kell nekünk otthonra nem? Csak ismételni tudom az előbbi válaszom: "Hát nem egészen".
Léteznek olyan átviteli megoldások, protokollok, amelyek fejlesztésekor a cél az volt, hogy az internetre csatlakoztatott "dolgok" vezeték nélküli kommunikációját elősegítsék és átjárhatóvá tegyék. Ilyen technológiák többek között a Zigbee és a Z-Wave. Bár különböznek egymástól mindkettő célja az, hogy alacsony energia felhasználás mellett viszonylag nagy távolságból, alacsony sávszélességgel kommunikációt biztosítson eszközök között úgy, hogy az eszközök önmaguk is aktívan részt tudnak venni a többi eszköz kommunikációjában így egy hálót létrehozva biztosítsák a zavartalan adatátvitelt kedvezőtlen körülmények között is. Szóval akkor választunk egy ilyen rendszert és kész is vagyunk, jöhet a telepítő csapat? Majdnem :)
Szóval akkor a helyzet tényleg nem egyszerű? Nagyon nem. Sem a gyártóknak, sem nekünk vásárlóknak. Egy gyártó - figyelembe véve a fejlesztési és gyártási költségeket - aligha teheti meg, hogy termékeit elérhetővé teszi vásárlóinak a fent felsorolt mindegyik technológiával egyenként, hogy bármilyen rendszert is választ a kedves felhasználó biztosan az ő termékét válassza az egyik építőelemnek. A vásárlóknak sem jó, mivel a gyártók kötöttsége piaci tagozódást eredményez, lesznek olyan gyártók, akik csak az egyik, mások a másik technológiát támogatják, így nehéz (ha nem lehetetlen) összeállítani olyan rendszert, amelyben minden olyan gyártó terméke benne van, amit mi szeretnénk.
Ezen felül tovább nehezíti dolgunkat az, amit fentebb említettem, hogy nem minden technológia való mindenre. Egy Zigbee kommunikációs csatornán, aminek adatátviteli sávszélessége 250 Kbits/sec nem fogunk pl. zenét továbbítani (csak szemléltetésként egy szerintem hallgatható minőségű mp3 formátumú zeneszám sávszélesség igénye 256 Kbits/sec-nél kezdődik). A Zigbee nem erre való! Arra való, hogy kis adatigényű kommunikációt hajtson végre eszközök között nagyon alacsony energia felhasználással, akár elemről működtetve hosszútávon is (pl. a hőmérő el tudja mondani a központi egységemnek, hogy hány fok van éppen a nappalimban, vagy a központ szólni tudjon az előszoba világításnak, hogy kapcsoljon fel). A Wifi sávszélessége ma már óriási. Ha modern wifi hálózatunk van, akár egyszerre több részét is nézhetjük a Gyűrűk urának 4K-ban anélkül, hogy az SSH videó csatornája akadozna közben. Cserébe, ha mindezt elemről szeretnénk üzemeltetni, bizony kénytelenek lennénk elfogadni, hogy az annak idején csak laposelemként ismert telep bizony sikkes tápellátási megoldás egy hőmérőnek, hacsak nem szeretnénk az elemet kétnaponta cserélni.

Ennek a kialakult állapotnak a fontosságát az is jelzi, hogy olyan vezető technológiai cégek, mint az Apple, az Amazon, a Google és a Zigbee Alliance tagjai (pl. az Ikea, Somfy, Legrand, Signify stb.) egy hónapja (2019. decemberében) bejelentették, hogy közösen olyan munkacsoportot állítanak fel, aminek feladata egy nyílt szabvány kidolgozása célzottan okos otthon eszközöknek. Persze szerintem valójában van abban némi irónia, ahogy ezek a cégek az idő során megalkották a saját rendszereiket és megoldásaikat, ami kis túlzással csak az övüké és persze a legjobb és nem kell más, most pedig az asztalra csapnak, hogy
Ejha, micsoda káosz van itt, mi ez a sok különálló megoldás?! Azonnal kell valami szabvány, mert tarthatatlan, amit mások csinálnak!
Ne legyenek kétségeink afelől, hogy ez egyszer valóban meg is fog valósulni, nincs más dolgunk, csak kivárni azt.

Természetesen mi nem fogunk addig várni :) Hamarosan folytatjuk és  elmondjuk mit tudunk addig is tenni és miben segíthet nekünk a FIBARO HC3.





Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk az Ön otthonát is kényelmesebbé tenni.

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!