2019. április 16.

Okos funkciók: Intelligens árnyékolás

A lakások és különböző életterek árnyékolása nem újkeletű dolog. Nagyszerű dolog a napsütés, de ahogy a mondás is szól: "Jóból is megárt a sok", néha bizony szeretnénk egy kicsit árnyékosabb, hűvösebb helyen tartózkodni, vagy éppenséggel kizárni a külső szemlélődőket abból, amit épp csinálunk. Manapság egy okos otthon rendszerrel ennél jóval összetettebb feladatokra használhatjuk árnyékolóinkat és sokkal egyszerűbben, mint valaha. 


Az újonnan épülő ingatlanok esetében a három leggyakrabban alkalmazott árnyékolási eszköz az ablakokon a redőny, a zsaluzia és a roló. Ezen népszerű árnyékolókból ma már számos motorizált változat érhető el. Az egyszerűbbek fali kapcsolók segítségével irányíthatók az általában drágább megoldások távirányítású kezelhetőséget biztosítanak. Mindkettő változat az otthonunk kényelmesebb használatát biztosítja, hiszen nem nekünk kell ezeket az árnyékolókat reggelente vagy esténként egyenként felhúzni és leengedni, hanem egyetlen gombnyomással egy motor teszi meg helyettünk.

Bár vannak kivételek, általánosságban elmondható, hogy a legtöbbször drágább, rádiós távirányítóval szerelt megoldások ugyan valóban távirányíthatók, azonban más rendszerekkel nem képesek együttműködni. Miért kellene a redőnyeinknek együttműködnie más rendszerekkel?

Az intelligens árnyékolás többet nyújt

Egy okos otthon rendszerrel irányított árnyékolás a távirányítós megoldásnál is kényelmesebb és hasznosabb, hiszen:

Hagyományos (azaz nem távirányítós, olcsóbb) motoros megoldás estén is távirányítható

Az okos otthon árnyékolásért felelős vezérlő moduljainak nincs  szükséges a rádiós motorok vezérlő elektronikájára ahhoz, hogy működtesse az eszközöket. A lehető legegyszerűbb és legolcsóbb motorokkal is együttműködik. Az okos otthon rendszer lehetőséget nyújt a távirányításra akár különböző távvezérlők, akár a mobil telefonunk segítségével.

Távolról is elérhető

Az otthon vezérlő rendszeren keresztül az árnyékolóinkat nem csak akkor tudjuk irányítani, ha otthon vagyunk. Megtehetjük ezt bárhol, ahol Interneten keresztül kapcsolódni tudunk az otthoni rendszerünkhöz.

Az időjárás fontos tényező

Bizonyos árnyékolók esetében pl. rolók, egyes zsaluziák az árnyékoló állagának megóvása érdekében nagy szél esetén fel kell húzni azokat. Egy időjárás állomás segítségével azonnali információ áll rendelkezésre például a szélerősségről, esőről így a rendszer azonnal képes erre reagálni akkor is, ha mi épp nem vagyunk otthon.
Erős napsütés esetén segít megelőzni a helyiségek felmelegedését, árnyékolással megakadályozhatja, hogy a szobát az általunk kívánt hőmérsékletnél jobban felmelegítse a besütő nap.

Még kényelmesebb tud lenni, akár egyetlen gombnyomás nélkül is működik

A redőnyök felhúzása reggelente és leengedése esténként egy napi rutin feladat, ami amellett, hogy motoros árnyékolás esetén akár szobánként csak 1-1 gombnyomás lehet mégis csak egy olyan funkció, amit igazán elvégezhetne helyettünk valaki. Például az otthon vezérlő központunk. Szokásainkhoz igazítottan program alapján a rendszer képes ezt a feladatot elvégezni helyettünk, így még inkább azt érezhetjük, hogy az otthonunk értünk van. Mindezt oly módon képes elvégezni, hogy a lehető legnagyobb komfort érzetet nyújtsa számunkra.

Maximális komfort

Szelíd ébresztés
- Az időzített árnyékoló működtetés kényelmes dolog. Ha hétköznaponként minden reggel 6-kor kelünk, hétvégén pedig 7:30-kor, akkor a rendszer ennek megfelelően fogja felhúzni a redőnyöket reggel. Azonban ezt akkor is meg fogja tenni, ha szabadságon vagyunk és épp eszünk ágában nem lenne 6-kor kelni. Megtehetjük hát, hogy az ébresztésünkhöz igazítjuk az árnyékolók működését is. Akár szobánként eltérően, hiszen a gyerekek nyári szünetben biztosan szeretnek tovább lustálkodni, mint mi. Az ébresztésnek sem kell feltétlenül úgy történnie, mintha ránk kapcsolnák a napot. Ez történhet szépen fokozatosan, velünk együtt ébredezve pl. 3-5 perc alatt fokozatosan apránként húzza fel a redőnyt a rendszer, akár lágy ébresztő zenét kapcsol az erre alkalmas multimédiás berendezés segítségével.

Mindig máskor sötétedik - Ahogy az évszakok váltakoznak, úgy a nappalok és éjszakák hossza is változik folyamatosan. Este mire besötétedik a legtöbb ember világítást kapcsol és szereti leengedni az árnyékolókat, hogy a külső bámészkodó szemek elől elrejtse azt, amit épp az otthonában csinál. Az okos otthon rendszer alkalmazkodik a napszakokhoz, mindig pontosan tudja mikor van napfelkelte és napnyugta, így ezeket a szokásainkat igazítani tudja a tényleges besötétedéshez, ami valljuk be nagyszerű dolog, hiszen télen olykor már délután 5-kor sötét van, nyáron pedig még este 9-kor is világos.

Sötétben aludni és szellőztetni egyszerre - Sokan vannak, akik éjszaka nem szeretnek klímát használni, hogy kellemes hőmérsékletben tudjanak aludni, hanem kihasználják az éjszakai hűvösebb levegőt és míg alszanak a redőnyöket részben vagy egészben felhúzzák, hogy a szoba hőmérséklete lehűljön. Ezzel általában az a probléma, hogy amikor erre szükség van, az a nyári időszakok és ilyenkor bizony a nap is korán kel. Valószínűleg sokkal korábban, mint mi szeretnénk, de a redőnyök nyitottsága miatt a fény is bejut a szobába a friss levegővel együtt. Az otthon vezérlő rendszert többféle módon programozhatjuk ennek a feladatnak a megoldására. Egyrészt képes arra, hogy a redőnyöket automatikusan részben vagy teljesen felhúzza az éjszaka folyamán, hogy a friss levegőt beengedje a szobába. Ha ezt nem szeretnénk, akkor ezt az opciót mi magunk tudjuk megtenni, egyszerűen felhúzzuk akkor és annyira, amikor és amennyire szeretnénk. Másrészt a rendszer le fogja tudni húzni a redőnyöket a napfelkelte előtt, hogy mire a nap felkel a szobában továbbra is sötét legyen és mi zavartalanul tudjunk aludni.

Kint és bent - Megtörtént esetet mesélünk el: Egy családi házban távirányítós motorizált redőnyök voltak beszerelve és egy olyan redőnyvezérlő központ, ami időzítve volt arra, hogy az összes redőnyt felhúzza reggel 6-kor és engedje le este 1/2 8-kor. Egy hétvégi nyári napon a család a kert végében grillezett a barátokkal. A terasz ajtón mentek ki a házból az udvarra, ami nyitva volt, hogy közlekedni tudjanak. Mindenki az udvaron volt, remek volt a hangulat, amikor is elérkezett az este fél 8-as időpont és az automatika elkezdte leengedni az összes redőnyt a házban. A ház tulajdonosa észlelte ezt az udvar végéből, gyorsan átfutott a gondolatain, hogy a bejárati ajtó zárva van, az összes lakás kulcs a házban van és a redőny távirányítók is értelem szerűen a házban voltak. Elkezdett futni a ház felé, hogy a terasz ajtón bejusson a házba, de sajnos elkésett és a rendszer kizárta őket a házból. Nem volt egyszerű feladat bejutni ezt követően a házba és másnaptól a program kikapcsolásra került, manuálisan húzták fel és engedték le a redőnyöket onnantól. Egy intelligens árnyékolás vezérlés esetén ez nehezen elképzelhető. Egyrészt manapság szinte kizárt, hogy valakinek a mobilja ne legyen nála a családból bárhol is tartózkodik. Ha egy mobil kéznél van, hozzáférünk az otthonunkhoz, felhúzzuk a redőnyt és bemegyünk a házba (a fenti példa alapján). Másrészt különböző jeleneteket építve a rendszerben gombnyomással közölhetjük a rendszerrel, hogy épp kerti partit tartunk, és amíg mi partizunk, az otthonunk nem fogja bezárni a közlekedő útvonalon az árnyékolókat, és például a locsoló berendezést sem indítja el, hogy elázzunk focizás közben :)

Okos klimatizálással együtt, jelentős energiát takarít meg

Az árnyékolás egyik jelentős szerepe a nevében rejlik, árnyékot biztosít például a napfény elől. Mindenki szereti, ha otthonában a neki megfelelő hőfokú a környezet az egyes helyiségekben. Egy erős napsütéses napon ez viszonylag könnyen megváltozhat, hiszen az ablakon besütő napsugarak könnyedén melegítik fel a szoba hőmérsékletét. Ilyenkor két dolgot tehetünk: 1. bekapcsoljuk a klíma berendezést és lehűtjük a levegőt, 2. megpróbáljuk megakadályozni, hogy felmelegedjen a levegő.
Talán nem kell túlmagyaráznunk, hogy a második megoldás sokkal költséghatékonyabb az elsőnél. Azzal, hogy az okos otthon rendszer érzékeli az egyes szobák hőmérséklet emelkedését képes arra, hogy az árnyékolók segítségével besötétítsen és ne engedje felmelegedni a levegő hőmérsékletét. Természetesen a rendszer képes alkalmazkodni hozzánk, így ha otthon vagyunk és nem szeretnénk sötét szobákban lenni, úgy nem, vagy csak részlegesen árnyékol és ilyenkor előnyben részesíti a klíma berendezéssel történő hőmérséklet szabályozást. Azzal, hogy napközben, amikor a családtagok távol vannak az árnyékolókkal próbálja szinten tartani a lakás hőmérsékletét jelentős energiát takarít meg nekünk, hiszen alacsonyabb hőmérsékletről kell lehűtenie a lakást mire hazaérkezünk.

Jelenlét szimulációval növeli otthonunk védelmét

A bűnügyi felmérések alapján kiderül, hogy a legtöbb betöréses bűncselekmény elkövetője a betörés helyszínét előre kifigyeli és olyankor követi el a bűntettet, amikor a lakók nincsenek otthon. Ezt megelőzve egy hatásos védekezés lehet a jelenlét szimuláció arra az esetre, ha hosszabb ideig távol tartózkodunk az otthonunktól például nyaralunk. A jelenlét szimuláció több eszközt használ arra, hogy a külső szemlélővel elhitesse, hogy a család otthon tartózkodik. Ilyen eszköz például a világítás és az árnyékolás is. A fényeket megfelelően fel és lekapcsolva, az árnyékolókat a szokásainknak megfelelően mozgatva a külső megfigyelő nehezen tudja eldönteni, hogy valóban van-e otthon valaki vagy sem, így hozzájárul otthonunk védelméhez.

Meggyőző?

A fenti funkciók ismertetésével könnyen belátható, hogy ha valaki motoros árnyékolást szeretne otthonába építeni, nem érdemes csak az árnyékolás területében gondolkodnia, egy okos otthon rendszerrel megvalósított megoldással lényegesen több funkciót és szolgáltatást kap a pénzéért és sokkal magasabb kényelmi szintet érhet el otthonában.
Természetesen nem csak az említett három árnyékoló megoldás esetén megvalósítható mindez, gyakorlatilag szinte mindenre létezik megoldás az elektromos függöny mozgató motoroktól a motoros terasz árnyékolókon át intelligens üveg árnyékoló fóliákig. 


Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk az Ön otthonát is kényelmesebbé tenni.

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!