2020. augusztus 1.

Okos funkciók: Intelligens fűtés vezérlés 1. rész - Általánosan a fűtés vezérlésről

A tavaszi, őszi és téli hónapokban otthonunk hőmérsékletét valamilyen fűtési módon melegítjük, hogy mindig a számunkra megfelelő hőmérsékletű levegő vegyen minket körül, növelve ezzel komfort érzetünket. Manapság már számtalan fűtési mód közül választhatunk a hagyományos vegyes illetve gáz tüzelésű radiátoros megoldásoktól egészen a napelemekkel táplált elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtésig. Ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet tudjuk elérni lakásunkban használhatunk termosztátokat, ezekből létezik már előre programozható és vezeték nélküli változat is. Egy okos otthon rendszer által szabályozott fűtés, ennél jóval többet nyújt úgy, hogy mindeközben jelentős költségeket takarít meg számunkra.

Miért szabályozzuk a fűtést?

Miért jó nekünk, ha a fűtésünket szabályozzuk? Van erre egyáltalán szükség? A válasz egyszerű, igen van és ennek több oka is van.

  • A hőmérséklet az, ami leginkább befolyásolhatja komfort érzetünket.
  • Ha otthonunk több helyiségből áll, akkor bizonyára az egyes helyiségeknek más és más funkciója van, így hőmérséklet igényük is eltérhet egymástól.
  • A hőmérséklet csökkentésével Celsius fokonként nagyságrendileg 5%-kal csökkenthetjük az energia költségünket is!

Élettanilag a különböző funkciójú helyiségekben az emberi szervezetnek más-más hőmérsékletre van szüksége.

A fürdőszobában van szükségünk a legmagasabb hőmérsékletre, hiszen ott általában ruha nélkül tartózkodunk, a hálószobában pedig a legalacsonyabbra, hogy az alvás időnk legnagyobb részét tudjuk mélyalvással tölteni. A konyhában, ahol jellemzően ételt készítünk és valamilyen berendezés (sütő, főzőlap) hőt termel, nincs szükség rá, hogy túl melegre fűtsük, hiszen a környezet más források által is melegszik, a nappaliban pedig általában ruhában tartózkodunk, de előfordulhat, hogy sok ideig szinte mozdulatlanul (pl. olvasunk, TV-t nézünk), így ott a hálószobáénál melegebb, de a fürdőszobáénál hidegebb hőmérsékletre vágyunk.

A fenti példából jól látható, hogy ha minden helyiséget 23°C-ra fűtünk, akkor azon kívül, hogy lesznek helyiségek, ahol kényelmetlenül érezzük majd megunk a túl meleg miatt, rengeteg felesleges energiát is elhasználunk.

A fűtésvezérlés alapvető célja az, hogy a belső hőmérsékletet a külső és belső hatásoktól függetlenül folyamatosan a kívánt értéken tartsa. Ilyen hatások lehetnek beszűrődő napsugarak, kinti hőmérséklet, különböző eszközök által leadott hő (pl. sütő, TV készülék stb.), emberek hőleadása stb. A modern fűtésvezérlés célja ezen felül az, hogy mindezt akkor tegye, amikor nekünk erre szükségünk van, a lehető legkevesebb energia elhasználásával és a legnagyobb komfort megteremtésével.

Fűtési módok és lehetőségek

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás és bizony manapság számos fűtési megoldással találkozhatunk lakásokban és ezek legkülönfélébb variációival is. A hőforrás lehet valamilyen kazán (gáz, pellet, elektromos), hőszivattyú a hőleadó eszköz lehet radiátor, vizes rendszerű padló/fal/mennyezet fűtés, elektromos fűtőszál, fűtőfólia, elektromos radiátor, infra panel és még sorolhatnánk.

Akármelyik fűtési megoldásra keresünk megoldást a feladat lényege azonos:

  • Meg kell állapítanunk, hogy hány °C van az adott helyiségben
  • Ha alacsonyabb, mint a kívánt hőmérséklet, akkor
  • Be kell kapcsolnunk a hőforrást
  • Ha magasabb a hőmérséklet, mint amit szeretnénk, akkor pedig
  • Ki kell kapcsolnunk a hőforrást

Fűtési zónák

Ahhoz, hogy az otthonunkban a fűtést illetően a legnagyobb komfortot érhessük el, fel kell osztanunk azt úgynevezett fűtési zónákra. Egy-egy ilyen fűtési zóna magában foglalhat egy vagy több helyiséget figyelembe véve azt, hogy az adott zónában beállított hőmérsékletet szeretnénk elérni a zóna minden helyiségében. Ha tehát minden szobában egymástól eltérő hőfokot szeretnénk beállítani, vagy azonos hőfokot, de eltérő időben (pl. az egyik szoba lakója éjszaka dolgozik, így neki nappal kellenek azok a paraméterek, mint a másik szobában lakónak, aki délelőtt dolgozik), akkor célszerű minden szobát külön-külön zónába tenni.
Minden zónában külön-külön beállíthatjuk, hogy mikor milyen hőfokra van szükségünk (pl. a fürdőszobában este 6 és éjfél között legyen 23 °C, egyébként pedig 18 °C elegendő). Az okos otthon vezérlő központ a zónában elhelyezett hőmérő segítségével figyeli a zóna hőmérsékletét és ha szükséges, akkor beavatkozik. Egy zónában akár több hőmérő is lehet és mindegyike alkalmazható arra, hogy a rendszer cselekedjen, ha szükség van rá.

Energia takarékosság

A fűtési zónák kialakítása és azok programozása segít abban, hogy a rendszerünk alkalmazkodjon az általános rutinunkhoz és ezáltal akkor működtesse a fűtést, amikor arra valóban szükség van, ezáltal akár 10-30% energiát megtakarítva. Ez a megtakarítás tovább növelhető ha:
  • Az okos otthon rendszer lekapcsolhatja a fűtést, amikor távozunk otthonról még akkor is, ha a program szerint még fűtenie kellene.
  • Ha az ablakok hosszabb nyitva tartásakor (szellőztetés) a rendszer leállítja az adott zóna fűtését, hogy megakadályozza a meleg kiengedését a szabadba. Az ablakok nyitásáról vagy ablak nyitás érzékelőkkel tudunk tudomást szerezni, vagy radiátoros fűtés esetén megfelelő termosztatikus vezérlőfejet felszerelve önmagától képes ezt a funkciót megvalósítani. 
  • Ha jelezzük a rendszernek, hogy hosszabb ideig nem leszünk otthon (pl. hétvégére vidékre látogat a család, vagy hosszabb nyaralását tölti valahol), így ilyenkor a megszokott zóna beállításokat a rendszer figyelmen kívül hagyja és csak az ilyenkor beállított minimum hőmérsékleten tartja az egyes zónákat.

Maximális kényelem - távoli hozzáférés

A programozott zónák segítenek a komfort érzetünk növelésében, hiszen azokban az időszakokban, amikor általában otthon tartózkodunk, minden helyiségben az általunk meghatározott hőmérséklet van. Meleg van a lakásban, mire haza érkezünk és kellemesen hűvös a hálószobában, mire aludni térünk. Ezt növelve lehetőségünk van arra, hogy a szokásainktól eltérő élethelyzetekre is reagálni tudjunk bárhol is tartózkodjunk épp.
Mobil alkalmazásnak köszönhetően mobiltelefonunkról bármikor és bárhol bele tudunk avatkozni az otthoni fűtés rendszerünk működésébe.

  • Ha a szokásosnál később érünk haza, ezt jelezni tudjuk a rendszernek és annyival később indítja a fűtést.
  • Ha a szokásosnál előbb, akkor úton hazafelé bekapcsolhatjuk a fűtést, így nem kell a hideg lakásba érkeznünk. Sőt! Ha szeretnénk a rendszerünk ezt meg is teszi helyettünk. Megfelelő beállítás esetén a rendszerünk képes a mobiltelefonunk GPS koordinátái alapján eldönteni, hogy hazafelé tartunk, így képes elindítani a fűtést és megtenni minden olyan dolgot, amit mi szeretnénk, hogy megtegyen, mire hazaérünk (akár kávét is főz ;) ).
  • Ha jelezzük a rendszernek, hogy hosszabb ideig nem leszünk otthon (pl. hétvégére vidékre látogat a család, vagy hosszabb nyaralását tölti valahol), így ilyenkor a megszokott zóna beállításokat a rendszer figyelmen kívül hagyja és csak az ilyenkor beállított minimum hőmérsékleten tartja az egyes zónákat.

Konkrét megoldási lehetőségek

A sorozat következő részeiben segítünk tájékozódni arról, hogyan is valósul meg mindez a hétköznapokban. Hogyan tudjuk megvalósítani mindezt akár egy 40 éve épült 10 emeletes panel lakásban bontás és átalakítás nélkül, vagy hogyan kombinálhatjuk az elektromos fűtést egy hagyományos vizes padlófűtéssel.


Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk csökkenteni fűtés számláját és kényelmesebbé tenni otthonát.

Kérje INGYENES konzultációnkat, visszahívjuk Önt!